VEZE SYZA ME DJATH
Veze syza me djathe kackavall ose me djath te bardhe.Djathi kackavall pastrohet nga cipa pritet ne feta dhe skucet pakne tigan me gjalp.Hidhen vezet dhe lihen sa te mpiksen po keshtu pergatitet dhe me djath te bardhe.
                 VEZET SYZA ME QEPE
Qepet grihen holle kaferdisen ne tigan te lyer dhe te mbuluar me kapak hidhet pak uje ,kripe ,piper dhe gjethe dafine dhe mbulohen me kapak sa te zbuten .Ne tigan me gjalp hidhet qepa e pergatitur.
             PERGATITJA E OMLETAVE
Omlete natyrale
Gjate pergatitjes se omletave duhet te kemi parasysh qe zjarri te jete me nxehtesi mesatare, tigani te jete I sheshte dhe I pastruar mire.Ne tigan hidhet gjalpi pastaj vihet ne zjarr .Per te pergatitur omlete per ni porcion per dy veze hidhen dy luge qumesht .Rrahja e vezeve duhet te behet ne castin e pergatitjes .Omleta pergatitet e thjeshte dhe e fryer.
                 MENYRA E THJESHTE

Ne zjarr vihet  tigani I pastruar ,hidhet gjalpi dhe shtohen 2 veze te rrahura dhe dy luge gjelle qumesht ,kripe dhe piper.Vezet rrihen me shpejtesi dhe hidhen te gjalpi I nxehte ,por jot e djegur , sepse nxihet.Piqet sa te skuqet tek ana e poshtme .Pastaj duke e tundur tiganin,mbi pllaken e sobes,rrotullohet omleta e pergatitur dhe paloset ne forme roleje ne pjesen e poshtme siper vendoset ne pjate te ceket me palosje poshte ose e palosur me dore.
                        MENYRA E DYTE
Ndahen vezet vec  te bardhat ng ate verdhat.Te verdhat  rrihen me pak qumesht kripe e piper.Te bardhat rrihen sa te behet nje shkume e qendrueshme pak, hidhen te verdhat e vezeve dhe pergatitet omleta.Gjithnje omletat pergatiten dhe sherbehen ne caste qe most e ulet fryer.
                 OMLETE ME DJATH TE BARDHE

Hidhet djath I therrmuar piper I zi pak qumesht dhe skuqet me gjalp.Palose ne forme roleje dhe vendoset ne pjate te ceket pastaj I futet gjalp.
                 
OMLETE ME DJATH KACKAVALL

Djathi kackavall pritet ne rripa skucet pak me gjlp dhe mbi te shtrohen vezet e rrahura .Hapet veza ne te gjithe tiganin copat e djathit kackavall.Behet ne forme pelte mblidhet role.
           OMLETE ME SALLAM OSE PROSHUTE

E skuqim pak me gjalp dhe I hedhim vezet e rrahura pergatitura si me siper .Omleta mund te behet .Edhe e mbushur me sallam ose proshute Ne kete rast pergatiten me pare omlete e zakonshme dhe vendoset ne nje pjate me gjalp skucet lehte salami ose proshuta e prere ne fije hidhet pak omlete e pergatitur mblidhet ne forme roleje dhevihet ne pjate te ceket me palosje poshte .Pastrohennga cipa grihen holle dhe kaferdisen me gjalp sa te behet nje mase e trashe duke hedhur Brenda kripa dhe majdanoz te grire Pergatitet omleta e zakonshme vendosim ne mes domate te pergatitura .Mblidhenne forme roleje dhe vihen ne pjate te ceket .Kjo omlete pegatitet dhe ndryshe domatet e pergtitura hidhen ne tigan te vogel duke hedhur .Siper tyre edhe vezet e rrahura duke shtuar dhe disa luge qumesht.Sherbehet me tigan te vendosur ne nje pjate te ceket.
                 OMLETE ME QEPE
Qepet e pastruara priten ne forme gjysmerrethi me kripe kaferdisen ne nje tigan te ngadalte sa te zverdhen .Hidhen vezet e rrahura me kripe, piper e qumesht dhe pergatitet omleta e zakonshme.Kjo omlete mund te pergatitet dhe duke e pergatitur  qepen vec me kripe ,piper majdanoz te grire dhe me kete mblidhet omleta e zakonshme me kete forme pergatitet me terheqese .


                   OMLETE ME PATATE
Patatet e ziera zihen qerohen  dhe prihen ne feta.Ne lyre kaferdiset qepa sa te zbutet .Shtohet kripe,piper I zi ,majdanoz I grire dhe siper vezet e rrahura me qumesht.
RM5
·      Veshja e uniformes ne vendin e punes.Perzgjedhja e mjeteve  te punes per pergatitjen e vezes “syza”.
·      Perzgjedhja e lendeve te para dhe ndimese sipas receptures .Peshimi dhe matja e vellimeve te lendeve te para dhe ndihmese sipas receptures.
·      Kontrolli I freskive se vezeve.Vendosja ne zjarr e tiganit me sasine e duhur te yndyres.
·      Kontrolli I freskive se vezeve .Vendosja nen zjarr e tiganit me sasine e duhur te yndyres.
·      Tretja e gjalpit,ngrohja e vajit ne temperaturen e caktuar.Thyerja e vezeve ne nje ene te vecante .Hedhja e vezeve ne tigan me gjalp ose yndyre.
·      Mbikqyrja e skuqjes se vezeve “syza”ne masen e duhur .Konstatimi I defekteve te mundshme gjate procesit te pergatitjes se vezeve “syza” .
·      Dekorimi dhe prezantimi I vezes “syza”.Zbatimi I kushteve te ruajtjes se lendeve te para dhe ndihmese ne kuzhine sipas standartit.
·      Pastrimi I vendit te punes.Pastrimi ,sistemimi,mirembajtja,dezinfektimi I mjeteve dhe paisjeve te punes.Zbatimi I kerkesave te kujdesit ndaj shendetit dhe sigurise se klientit gjate pergatitjes se vezeve “syza”ne kuzhine.Zbatimi I rregullave te higjenes ,te mbrojtjes dhe ne pune dhe te ruajtjes se mjedisit gjate pergatitjes se vezeve .
·      Vleresimi ne RM5.

Comments