VEZE
SYZA ME DJATH
Veze syza me
djathe kackavall ose me djath te bardhe.Djathi kackavall pastrohet nga cipa
pritet ne feta dhe skucet pakne tigan me gjalp.Hidhen vezet dhe lihen sa te mpiksen
po keshtu pergatitet dhe me djath te bardhe.
VEZET
SYZA ME QEPE
Qepet grihen
holle kaferdisen ne tigan te lyer dhe te mbuluar me kapak hidhet pak uje ,kripe
,piper dhe gjethe dafine dhe mbulohen me kapak sa te zbuten .Ne tigan me gjalp
hidhet qepa e pergatitur.
PERGATITJA
E OMLETAVE
Omlete
natyrale
Gjate
pergatitjes se omletave duhet te kemi parasysh qe zjarri te jete me nxehtesi
mesatare, tigani te jete I sheshte dhe I pastruar mire.Ne tigan hidhet gjalpi
pastaj vihet ne zjarr .Per te pergatitur omlete per ni porcion per dy veze
hidhen dy luge qumesht .Rrahja e vezeve duhet te behet ne castin e pergatitjes
.Omleta pergatitet e thjeshte dhe e fryer.
MENYRA
E THJESHTE
Ne zjarr
vihet tigani I pastruar ,hidhet gjalpi
dhe shtohen 2 veze te rrahura dhe dy luge gjelle qumesht ,kripe dhe piper.Vezet
rrihen me shpejtesi dhe hidhen te gjalpi I nxehte ,por jot e djegur , sepse
nxihet.Piqet sa te skuqet tek ana e poshtme .Pastaj duke e tundur tiganin,mbi
pllaken e sobes,rrotullohet omleta e pergatitur dhe paloset ne forme roleje ne
pjesen e poshtme siper vendoset ne pjate te ceket me palosje poshte ose e
palosur me dore.
MENYRA
E DYTE
Ndahen vezet
vec te bardhat ng ate verdhat.Te
verdhat rrihen me pak qumesht kripe e
piper.Te bardhat rrihen sa te behet nje shkume e qendrueshme pak, hidhen te
verdhat e vezeve dhe pergatitet omleta.Gjithnje omletat pergatiten dhe
sherbehen ne caste qe most e ulet fryer.
OMLETE
ME DJATH TE BARDHE
Hidhet djath
I therrmuar piper I zi pak qumesht dhe skuqet me gjalp.Palose ne forme roleje
dhe vendoset ne pjate te ceket pastaj I futet gjalp.
OMLETE ME DJATH KACKAVALL
Djathi
kackavall pritet ne rripa skucet pak me gjlp dhe mbi te shtrohen vezet e
rrahura .Hapet veza ne te gjithe tiganin copat e djathit kackavall.Behet ne
forme pelte mblidhet role.
OMLETE ME
SALLAM OSE PROSHUTE
E skuqim pak
me gjalp dhe I hedhim vezet e rrahura pergatitura si me siper .Omleta mund te
behet .Edhe e mbushur me sallam ose proshute Ne kete rast pergatiten me pare
omlete e zakonshme dhe vendoset ne nje pjate me gjalp skucet lehte salami ose
proshuta e prere ne fije hidhet pak omlete e pergatitur mblidhet ne forme
roleje dhevihet ne pjate te ceket me palosje poshte .Pastrohennga cipa grihen
holle dhe kaferdisen me gjalp sa te behet nje mase e trashe duke hedhur Brenda
kripa dhe majdanoz te grire Pergatitet omleta e zakonshme vendosim ne mes
domate te pergatitura .Mblidhenne forme roleje dhe vihen ne pjate te ceket .Kjo
omlete pegatitet dhe ndryshe domatet e pergtitura hidhen ne tigan te vogel duke
hedhur .Siper tyre edhe vezet e rrahura duke shtuar dhe disa luge
qumesht.Sherbehet me tigan te vendosur ne nje pjate te ceket.
OMLETE
ME QEPE
Qepet e
pastruara priten ne forme gjysmerrethi me kripe kaferdisen ne nje tigan te
ngadalte sa te zverdhen .Hidhen vezet e rrahura me kripe, piper e qumesht dhe
pergatitet omleta e zakonshme.Kjo omlete mund te pergatitet dhe duke e
pergatitur qepen vec me kripe ,piper
majdanoz te grire dhe me kete mblidhet omleta e zakonshme me kete forme
pergatitet me terheqese .
OMLETE
ME PATATE
Patatet e
ziera zihen qerohen dhe prihen ne
feta.Ne lyre kaferdiset qepa sa te zbutet .Shtohet kripe,piper I zi ,majdanoz I
grire dhe siper vezet e rrahura me qumesht.
RM5
· Veshja e uniformes ne vendin e punes.Perzgjedhja
e mjeteve te punes per pergatitjen e
vezes “syza”.
· Perzgjedhja e lendeve te para dhe
ndimese sipas receptures .Peshimi dhe matja e vellimeve te lendeve te para dhe
ndihmese sipas receptures.
· Kontrolli I freskive se
vezeve.Vendosja ne zjarr e tiganit me sasine e duhur te yndyres.
· Kontrolli I freskive se vezeve
.Vendosja nen zjarr e tiganit me sasine e duhur te yndyres.
· Tretja e gjalpit,ngrohja e vajit ne
temperaturen e caktuar.Thyerja e vezeve ne nje ene te vecante .Hedhja e vezeve
ne tigan me gjalp ose yndyre.
· Mbikqyrja e skuqjes se vezeve
“syza”ne masen e duhur .Konstatimi I defekteve te mundshme gjate procesit te
pergatitjes se vezeve “syza” .
· Dekorimi dhe prezantimi I vezes
“syza”.Zbatimi I kushteve te ruajtjes se lendeve te para dhe ndihmese ne
kuzhine sipas standartit.
· Pastrimi I vendit te punes.Pastrimi
,sistemimi,mirembajtja,dezinfektimi I mjeteve dhe paisjeve te punes.Zbatimi I
kerkesave te kujdesit ndaj shendetit dhe sigurise se klientit gjate pergatitjes
se vezeve “syza”ne kuzhine.Zbatimi I rregullave te higjenes ,te mbrojtjes dhe
ne pune dhe te ruajtjes se mjedisit gjate pergatitjes se vezeve .
· Vleresimi ne RM5.
Comments
Post a Comment