Tema 6: Drithërat, veçoritë botanike, struktura dhe përbërja e
kokrrës së
drithit.
6.1. Drithërat e bukës, rëndësia.
Drithërat janë
bimë që njeriu i ka shfrytëzuar për përdorim që në fazat e herëshme të lindjes
së tij. Në grupin e drithërave bëjnë pjesë: gruri, thekra, elbi, orizi, misër,
tërshëra, meli etj. Drithërat kultivohen në të gjitha rajonet e botës dhe në
çdo lartësi mbi nivelin e detit. Në zonat veriore kultivohen: thekra, elbi dhe
tërshëra. Në zonat me klimë mesatare kultivohet misri. Në zonat e nxehta:misri,meli
e orizi. Drithërat përdoren;si ushqimi i
njeriut–ato janë lëndë e parë për përfitimin e produktit ushqimor themelor
bukës e prodhimeve të ndryshme me bazë brumi;si ushqimi për bagëti–përdoren frytet e disa drithërave,si dhe
mbeturinat e tyre;si lëndë e parë
industriale–nga drithëra të ndryshëm mund të fitohen shumë produkte,si për
shembull:niseshte, alkool,birrë,vaj për ushqim,letër etj.
6.2. Llojet më të rëndësishme të drithërave
Thekra zë vendin e dytë ndërmjet drithërave,të
cilat shfrytëzohen për përfitimin e bukës.Në dallim nga gruri përmban më pak
proteina, ka gluten të ulët.
Elbi duron klimë të ashpër e tokë jo të
pasur.Për ushqimin e njerëzve shfrytëzohet pak.Ai më tepër mbillet si i
pranverës (jaret),posaçërisht për industrinë e birrës.Më pak mbillet si e
vjeshtës (ozimet) për bluarje.
Tërshëra (Avena sativa) rritet në toka të varfëra e mund të durojë
klimë të ftohtë.Ajo ka vlerë ushqyese jashtëzakonisht të madhe.Për këtë arsye
gjithnjë e më shpesh shfrytëzohet si ushqim për njeriun,respektivisht për
prodhimin e produkteve ushqimore speciale si miell,qull.
Misri (Zea mays) vjen nga Amerika jugore e ritet në vende të
ngrohta.Kokrrat e misrit janë të vendosura në kallinjë,të renditura në rreshta
gjatësore.Për ushqimin e njerëzve shfrytëzohet mielli prej misri,që shpesh
përzihet me lloje të tjera të miellit për përfitimin e bukës.
Meli ka shërbyer si drithë buke qysh në kohën para historike.Me
përparimin e bujqësisë e zhvillimit të kulturës së përgjithshme,drithërat e
tjerë kanë marë vendin e melit.
Gruri është kultura më e rëndësishme në drithrat e bukës e i
perket klasës njëthelbore familjes se graminorve e gjinisë Tritikum.Përbërësi
kryesor është amidoni.
6.2. Klasifikimi botanik i grurit
Grurë i butë (Tritikum sativa vulgaris) që është më
i përhapuri,ky quhet dhe gruri i zakonshëm e jep kalli me hala e pa hala.Ndahet
në grurë që mbillet në pranverë dhe ai që mbillet në vjeshtë.Kokrra e grurit të
butë ka ngjyrë të bardhë në të kuqe e formë vezake. Shumica e llojeve të grurit
të butë në të dyja krahët mbarojnë me majë.Në pjesën e sipërme të kokrrës duket
qartë pushi ose mjekërza e gjatë,në sipërfaqe e thyer te grurit duket pjesa
djellore si shkumës.
Grurë i fortë (Tritikum durum),që mbillet në zona më
të ngrohta se ato të grurit të butë.Kokrat e grurit të fortë kanë formë të
zgjatur,ngjyrë të verdhë si qelibari në të murrme,kanë kallëz të dëndur me
hala.Kërcelli i bimës në të gjithë gjatësinë ose në pjesën e sipërme të tij është
i mbushur me palcë.Kokrat e grurit kanë formë të zgjatur,kurse në prerje
tërthore paraqiten këndore,në pjesën më të madhe kokrat janë me kosistencë
qelqore,kurse pushi nuk dallohet pa lente zmadhuse.Gruri i fortë përdoret
kryesisht për prodhimin e miellit të makaronave.
Gruri i butë “me forcë” ka cilësi të përafërta me ato të grurit të fortë.Mielli
që përftohet nga bluarja e grurëvë të mësipërm duhet të ketë cilësi të lartë.Nga cilësia e miellit
varen aroma e veçantë,ngjyra e cilësia e zierjes së produktit final.
6.3. Klasifikimi botanik i misrit.
Misri është bimë njëvjeçare,mbillet në pranverë
e jep produktin në vjeshtë/verë. Kërkon shumë dritë e nxehtësi,me cikël
biologjik prej 5 fazash:1.fillon me
mbjelljen e misrit,që në vendin tonë realizohet për zonat klimatike mesdhetare
atlantike e tranzitore nga 15 Marsi deri në 15 Prill; 2.fillon nga mbirja deri në nxjerjen e lules mashkullore;3.vazhdon deri në lidhjen e kokrave të
misrit me kallirin;4.vazhdon deri në
pjekjen e qumështit; 5.mbaron me
pjekjen e plotë të kokrës.
Misri është një kulturë me shumë
varietete.Forma e kokrave mund të jetë katrore,e rrumbullakët,piramidike,konike,si
dhëmb kali.
Raporti si masë kokër kalli (rezja)
zakonisht është 75%.Gjatë kultivimit të misrit kanë rëndësi jo vetëm zgjedhja e
farës por dhe klima,toka dhe plehërimi.
Kur kësaj bime i plotësohen të gjitha
këto kërkesa,atëherë mund të meren rendimente të larta që arrijnë 80-100 kv/ha.Misri
mund të mbillet i bashkëshoqëruar me fasule,me melkuq për fshesa, me farë kërpi
etj.
Misri klasifikohet dhe sipas ngjyrës së kokrës:i bardhë e i
verdhë.
Misri është një bimë e familjes
Graminaceae e gjinisë Zea dhe species Zea Mais,nga ku rëndësi të madhe
ekonomike paraqesin:zea mais indurate (misër i fortë qelqor);zea mais indentata
(misri dhëmbëkali);zea mais everta (misër për kokoshka);zea mais amylacea
(misër amidonoz);zea mais saksharata (misër i ëmbël).
6.4. Ndërtimi i kokrrës së drithit
Për të
studiuar ndërtimin anatomik e përbërjen kimike të kokrës së drithrave,po marrim
kokrën e grurit,se ajo si për ndërtim dhe për përbërje është tipike për gjithë
drithërat.Po ti bëhet një prerje për së gjati kokres se grurit shihet se ajo
ka:Cipa mbulesë (9-10% e masës) mbështjell kokrën e drithit;shtresa aleuronike (7-8%e
masës) ndodhet midis perispermes e endospermes; endosperma(80% e masës);Embrioni
(3% e masës se kokres se drithit).Te misri embrioni zë rreth 9-15 % të kokrës.
6.5. Përbërja kimike e drithërave
Karohidratet.Vendin e parë ndër karbohidratet e zë amidoni,i cili në grurë dhe misër zë
rreth 60-75%, në elb 50-60%, në oriz zë rreth 75-80%. Ndër sheqernat,sasinë më
të madhe e përbën sakarozi,në drithin e mirë është 0,2%, kurse në drithin e
mbirë është 0,5-0,8%.
Subtancat e azotuara,zënë 80-95% të azotit të kokrrës së
drithit e përbëjnë proteinat si, albumina,globulina, glutelina ato zene nga
5-21% te kokrrës së drithit.Në grurë zënë 9-25%, në thekër zënë rreth 7-25%, në
misër 5-20%, në oriz 5-11% etj.Një nga vetitë teknologjike të glutenit është
aftësia për të thithur ujë.Të gjitha llojet e grurit qelqor japin gluten me
aftësi ujëthithëse shumë të lartë,glutenina ka aftësi ujëthithëse më të madhe
se gliadina.
Substancat minaerale,drithrat përmbajne reth 2% substancë
minerale,që pas djegies mbeten në formë hiri.Afërsisht gjysma e hirit është P2O5,
rreth 30% K2O dhe reth 20% është Ca, g,Fe,Na,S.
Enzimat.Në drith gjejmë këto lloje enzimash,amilazat,proteinazat,lipazat,maltaza,fitaza
etj.Më e rëndësishme është alfa-amilaza.
Vitaminat janë të përqëndruara kryesisht në embrion,në shtresë
aleuronike e një sasi e vogel në endospermë.Në drithëra janë gjetur vitamina të
grupit B(B1,B2,B6) e PP,A,E.
6.7. Karakteristikat që përcaktojnë
cilësinë e drithërave
Cilësia e
drithit përcaktohet gjate pranimit,ruajtjes,perpunimit/eksportimit te tij,duke
përcaktuar karakteristikat më të përgjithshme cilësore që kanë hyrë në praktikën
e trajtimit te drithit.Në keta tregues përmëndim:pamjen e jashtme;freskia e
kokrrës;lagështira e kokrrës;kokrrat më të mëdha e me masë më të madhe kane
vlerë më të madhe;njëtrajtshmeria e drithit;përmbajtja e përzjerjeve të huaja;pamja
qelqore e kokrave.
Do mundeni te na drrgoni llojr5 r pastrimit te drithrave
ReplyDelete