Përbërësit
1L
qumësht
100gr miell
100gr gjalpë pak arre moskat pak
kripë Salcë
Beshamel
Përgatitja
Per te
pregatitur beshamelen si fillim vendosim ne zjarr te avashem gjalpin, e leme te
shkrije dhe hedhim pak nga pak miellin duke e perziere perberjen ne menyre
energjike per disa minuta qe te mos formohen kokerriza. Keshtu kemi perftuar
ate qe francezet e quajne roux [ru].
Heqim roux
nga zjarri dhe i shtojme pjese pjese qumeshtin e ngrohte duke e perziere me nje
luge druri.
E vendosim
perseri tiganin ne zjarr derisa salca te filloj te zieje dhe ne kete moment i
hedhim pak kripe dhe pak arre moskate. E mbulojme me kapak dhe e leme te zieje
ne zjarr te avashem per 15 minuta duke e perziere here pas here derisa te
arrije trashesine e deshiruar.
Prandaj heqim
nje moment tiganin nga zjarri, shtojme miellin, e perziejme derisa te shkrihet
ne gjalp dhe me pas hedhim qumeshtin duke e vendosur serisht ne zjarr te
avashem.
Sipas recetes
qe po pregatisim, bashke me qumeshtin mund te shtojme edhe leng perimesh nqs
duam te shoqerojme keto te fundit me salce, apo ereza te ndryshme nqs duam te
shoqerojme mishin ose peshkun.
Serisht sipas
kerkesave te recetes kryesore, salca beshamele mund te behet me e trashe duke
shtuar me shume miell apo me e holle duke shtuar me shume qumesht.
Comments
Post a Comment