Teknologjia ushqimore e drithërave, miellit dhe prodhimeve të përftuara prej tyre. Roli, historiku, rëndësia
Tema 1:
Teknologjia ushqimore e drithërave, miellit dhe prodhimeve të
përftuara prej tyre. Roli, historiku, rëndësia.
Qëllimi i teknologjisë së drithërave, miellit dhe prodhimeve të tjera të përftuara
prej tyre është përpunimi i lëndëve të para (drith, miell etj) deri në përftimin
e prodhimeve të tjera me veti të reja
nga lëndët nistore.
Teknologjia ushqimore
e drithërave, miellit e prodhimeve të përftuara prej tyre studion: larminë e prodhimeve ushqimore me bazë
drithi;përbërjen kimike dhe biologjike të këtyre prodhimeve;shndërrimin e
lëndëve me prejardhje bujqësore dhe blegtorale në produkte të gatshëm,që kanë
zakonisht veti të ndryshme nga ato të lëndëve nistore;konservimin për një kohë
të gjatë të këtyre prodhimeve me cilësinë e dëshiruar.
Teknologjia e drithërave,miellit
e prodhimeve të përftuara prej tyre
plotëson tri kërkesa kryesore:1.Furnizon konsumatorin me prodhime
ushqimore të domosdoshme, të shumëllojshme me shije të këndëshme dhe me vlera
ushqyese të cilësisë së lartë. 2.Prodhimet ushqimore që janë më pak të
qëndrueshme i kthen në prodhime të qëndrueshme. 3.Siguron për konsumatorët
furnizim ritmik gjatë katër stinëve me shumëllojshmëri prodhimesh ushqimore.
1.2. Kultura e përgatitjes së prodhimeve me bazë brumi.
Drithërat kanë
qënë e janë ushqim bazë i popullsisë për gjithë popujt e botës.Njerëzit kanë
zhvilluar kulturën e lashtë të kultivimit e përdorimit të drithërave,të
përgatitjes së bukës e prodhimeve të tjera të brumit.Në shekuj kjo kulturë ka
ndryshuar nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm social,kulturor,ekonomik.Lëvizja
e njerëzve,zhvillimi i teknologjisë,përmirësimi i komunikimit dhe dëshira e
njerëzve për të provuar shije të reja kanë bërë që në vende të ndryshme të
botës krahas zhvillimit të vihen re edhe huazime të traditave të vendeve të
tjera, ndikime dhe ndërthurje të kulturave kulinare në përgjithësi si edhe në
prodhimin e miellit,bukës dhe prodhimeve me bazë brumi.Sot, në vende të
ndryshme të botës si edhe në vendin tonë gatuhen shumllojshmëri të bukëve dhe prodhimeve
me bazë brumi me origjinë nga popuj të ndryshëm.
1.3. Tradita e prodhimeve të brumit në
vendin tonë.
Buka si emërtim e ka prejardhjen nga latinishtja,buka
(gojë,faqe e fryrë,bulçia).Buka nga Ilirët e paraardhës të këtij populli si
ushqim është përdorur së paku që nga Neoliti.Për këtë na flasin gjetjet
arkeologjike.Në Shqipëri,buka e zakonshme e përdorur nga popullsia ka qënë buka nga
mielli i grurit.Nga nevoja bujqit përgatitnin edhe bukë të përzier me pak miell
elbi, thierza,qiqra ose misri si dhe bukë vetëm me miell misri.Buka e thekrës
gatuhej rrallë.Mielli i thekrës,në disa zona përdorej për të bërë kulaç e
peksimadhe dhe përdorej nga barinjtë,pasi ruhej gjatë.Në Malësi të Gjakovës dhe Tropojë është bërë buka dhe
nga gështenja të miellëzuara,në mungesë të drithit.Buka,piqej sipas rastit,vendit
dhe kohës në prushin e zjarrit të vatrës. Përgjithësisht,më së shumti në shek.
XVIII-XX, në fshatra buka është pjekur në furrë me argjil,që e kishte çdo
shtëpi. Pjekja e bukës ishte një nga punët më të çmuara dhe më të
vlerësuara të punëve të shtëpisë për gratë e fshatit.Kjo teknikë trashëgohej
nga gjenerata në gjeneratë.Buka është respektuar
si gjë e shenjtë dhe para saj bëheshin lutje.Në popull dëgjohen dendur shprehje
të tilla me simbolika të caktuara: "Për këtë bukë!", "Më vraftë
buka!" etj.
Ishte e ndaluar që mbetjet e bukës të hidheshin në vende të
papastra apo të shkeleshin më këmbë. Ato mund të hidheshin në hirin e zjarrit,në
vende ku nuk i shkel njeri,varroseshin në tokë,apo edhe u jepeshin shpendëve a
bagëtive.
Bukët rituale ishin kudo të pranishme në festa me rite
pagane,në ato krishtere a islame,që shoqëronin ritualet e urimet për
mbarësi,për shëndet,për fat të mirë në të ardhmen.
1.4. Evolucioni i Teknologjisë së përpunimit të brumrave.
Në ditët e
sotme,me zhvillimin ekonomik të vendit si në çdo fushë tjetër edhe në fushën e
përpunimit të prodhimeve me bazë brumi vihen re ndryshime të shpejta.Kështu:
janë përmirësuar dhe modernizuar teknologjitë e prodhimit;
janë shtuar prodhimet e
tregëtuara; është përmirësuar cilësia e prodhimeve; janë huazuar
nga vende të ndryshme prodhime e teknologji të përpunimit të brumërave;është përmirësuar
kultura e tregëtimit; janë gërshetuar
tradicionalia me modernen në pothuajse çdo linjë të prodhimeve me bazë
brumi si:bukë,
makarona,biskota,lakrorë,byrekë,kulaçë,pica,kruasan,sanduiçe,pite,petulla etj;
Comments
Post a Comment