Tema 5: Siguria ushqimore, ambalazhimi, etiketimi
dhe ruajtja e prodhimeve
prej
brumi.
5.1. Ligji dhe
Autoritetet e sigurisë ushqimore.
Në Shqipëri ekziston legjislacioni ushqimor që përfshin ligjet e aktet
nënligjore,që trajtojnë problemet e ushqimeve e tё sigurisë ushqimore në veçanti.Ky
legjislacion përfshin çdo fazë të prodhimit,përpunimit e shpërndarjes sё
ushqimit.Ligji për ushqimin përcakton:
-
Kërkesat e parimet e përgjithshme për higjienën e sigurinë e
ushqimeve,detyrimet e operatorëve të biznesit ushqimor,kërkesat për cilësinë e
ushqimeve,lëndëve të para,për regjistrimin e treguesve gjeografikë e emërtimin
e origjinës së kontrolluar,kërkesat për mënyrën e etiketimit të
ushqimeve,nxjerrjes në treg të ushqimeve,sistemin e kontrollit të ushqimeve,laboratorët
e autorizuar për analiza ushqimore,menaxhimin e riskut,krizës dhe emergjencave.
-
Autoritetin Kombëtar të Ushqimit e përgjegjësitë e tij.
Kontrolli i
ushqimit ka qëllim të sigurojë ushqim të sigurt për konsumatorët në të gjitha
stadet e prodhimit deri te tregu e përdorimi nga konsumatori.
5.2. Siguria ushqimore
Siguri
ushqimore është garancia se ushqimi nuk shkakton efekte të dëmshme në shëndetin
e njerëzve.Një ushqim konsiderohet i dëmshëm për shëndetin e njerëzve (Sipas
Rregullores së Këshillit të Evropës,nr.178,datë 28 janar 2002),nqs ai përmban:
mikroorganizma,parazitë të dëmshëm për shëndetin e njerëzve,toksina bakteriale,mbetje
pesticide,metale,shtesa ushqimore mbi normat,elemente radioaktivë etj.Një
ushqim konsiderohet i papërshtatshëm për konsum për njerëzit nëse:karakteristikat
e tij ndryshohen gjatë përpunimit për shkak të trajtimit fizik,kimik,mikrobiologjik,kur
lëndët e para nuk janë verifikuar si të sigurta për konsum apo kur përmban
papastërti.
Kontrolli
zyrtar i ushqimeve në vendin tonë është kompetence e kryhet nga Inspektorati i
Kontrollit të Ushqimit e Ushqimit për Kafshë si dhe laboratorët e autorizuar të
sigurisë ushqimore e të veterinarisë,që janë institucione të Autoritetit
Kombëtar të Ushqimit (AKU).Ky inspektorat ka në përbërje të tij specialistë të
fushës,të certifikuar nga AKU-ja.
5.3. Ambalazhimi e etiketimi i prodhimeve është detyrim ligjor.Ambalazh ose
“material paketues” është çdo material,që shërben për paketimin e prodhimeve
ushqimore,që mund ta mbulojë,tërësisht ose pjesërisht,kёtё produkt.Ai e mbron
produktin nga ndikimi i faktorëve të jashtëm.Në prodhimet e brumit ambalazhet
ndryshojnë në varësi të llojit të prodhimit.
Etiketim është
çdo fjalë,pamje,markë tregtare,emër tregtar,konfigurim apo simbol për një
ushqim,që vendoset mbi çdo paketim,dokument,njoftim,etiketë,unazë/ mbajtëse,që
shoqëron apo i referohet një ushqimi të caktuar.Etiketa duhet të shkruhet në
gjuhën shqipe,të jetë e dallueshme,e lexueshme, e kuptueshme.Ushqimi,që nxirret
në treg,pajiset me etiketën,ku shënohen te dhena të sakta.
5.4 Faktorët që ndikojnë në ruajtjen e prodhimeve me bazë brumi.
Prodhimet me
bazë brumi kanë karakteristika e veçori të ndryshme sipas llojit,që ndikojnë në
afatet e ruajtjes së tyre.Disa nga faktorët që ndikojne në cilsinë e kohën e
ruajtjes së prodhimeve me bazë brumi janë:lloji i
prodhimit,mjedisi,ambalazhi,temperatura;lagështira, prania e substancave të
huaja,insektet.










Comments
Post a Comment